Ads Top

Muziek streamen: verschil in aanbod en geluidskwaliteit

Wil je muziek via internet naar je computer, telefoon of stereosysteem streamen, dan heb je de keuze uit een flink aantal aanbieders. Welke aanbieder heeft de meeste keus? Waar moet je zijn als je (ook) klassieke muziek wilt streamen? En hoor je nou echt het verschil in geluidskwaliteit?

Koop je nog wel eens cd's? Of heb je de platenspeler weer van zolder gehaald? Leuk, die fysieke schijfjes, maar een groot deel van de Nederlanders beluistert (bijna) alleen muziek via internet. Maar moet je dat doen via Spotify? Of toch via YouTube Music, Apple Music of Tidal?

De platforms hebben veel gemeen. Bijvoorbeeld een aanbod van tientallen miljoenen songs, van Ronnie Flex tot Tame Impala en van Stravinsky tot Miles Davis. Ook kun je overal afspeellijsten beluisteren en zelf maken en delen. Even geen inspiratie voor een fijn liedje? Bijna alle diensten doen aanbevelingen op basis van je luistergedrag. Ook wat prijs betreft, ontlopen ze elkaar niet erg. Wil je zonder reclame onbeperkt muziek luisteren, dan betaal je ongeveer een tientje per maand. Je begrijpt het al, de verschillen zitten in de details.

Wil je gratis een heleboel muziek luisteren die is aangepast op jouw smaak of stemming? DELTA biedt gratis de Stingray Music-app. Hiermee kun je overal luisteren naar verschillende kanalen, die ieder tot 3000 verschillende tracks non-stop reclamevrij afspelen. Je krijgt aanbevelingen op basis van je smaak en luistergeschiedenis.

Het Zweedse Spotify bestaat al meer dan tien jaar en is in Nederland duidelijk marktleider. Het voordeel daarvan is dat je makkelijk via een linkje een favoriet nummer of afspeellijst kunt delen. Je (muziek)vrienden gebruiken immers waarschijnlijk ook Spotify. Wat Spotify ook goed doet: apparaten van allerlei merken ondersteunen, zodat je via veel nieuwe versterkers, slimme speakers en smart-tv's je muziek beluistert.

Het Franse Deezer biedt een aanbod dat te vergelijken is met dat van Spotify, alleen is het aantal gebruikers een stuk lager dan dat van Spotify. Apple Music biedt niet de brede ondersteuning voor hifi-apparatuur die Spotify en Deezer wel hebben (uitzondering is Sonos). Heb je een iPhone of iPad, dan is de app onder Muziek direct te starten, ook met spraakassistent Siri.

Tidal werd met grootse plannen gelanceerd, maar is tot nu toe in Nederland niet echt doorgebroken. Ben je audiofiel? Met het duurdere abonnement van 19,95 euro per maand kun je alle muziek in cd-kwaliteit streamen, net iets hogere kwaliteit dan bij de eerdergenoemde diensten.
Google heeft in 2018 YouTube Music gelanceerd. Voor 10 euro per maand heb je grofweg hetzelfde aanbod als dat van de concurrenten, maar dan aangevuld met covers en live-optredens. Voor 2 euro meer kijk je voortaan reclamevrij naar YouTube.

Liefhebbers van klassieke muziek hebben nogal eens kritiek op Spotify en zijn bekende concurrenten. Dat zit vooral in de geluidskwaliteit, die de échte audifielen te mager vinden. Geen gek idee dus dat er aanbieders voor het streamen van klassieke muziek ontstaan.

Interessant zijn de Nederlandse diensten MeloMe en Primephonic. Het aanbod is nog lang niet zo groot als dat van de grote jongens, maar daar werken ze hard aan. De diensten bieden muziek in cd-kwaliteit (FLAC) en bij MeloMe kun je bovendien bij een aantal stukken door de cd-boekjes bladeren voor meer informatie, teksten of bijvoorbeeld het libretto van opera's. Wil je ongecomprimeerd geluid én informatie uit de cd-boekjes, dan is Qobuz een goede keuze.

Hoor jij echt het verschil in geluidskwaliteit niet tussen een nummer op Spotify en hetzelfde muziekstuk op cd of het geavanceerde hi-res-audio? Dan ben je niet de enige. Dit is het verschil: Spotify, Apple Music en andere diensten gebruiken 'samengeperste' bestanden (gecomprimeerd). Dat doen ze omdat die bestanden minder groot zijn en ze dus sneller naar je computer of telefoon te transporteren zijn. Subtiele details ontbreken in het geluid, maar in de praktijk valt dat de meeste mensen niet op.

Ben je een echte liefhebber en luister je met een goede koptelefoon of via een geavanceerde geluidsinstallatie? Dan kun je kiezen voor een dienst die audio in cd-kwaliteit of beter ondersteunt (vaak aangeduid met FLAC of lossless compression). Nog een stap verder gaat hi-res audio. Muziek wordt vaak in betere kwaliteit opgenomen dan cd-kwaliteit. Bij hi-res audio gaat geen detail verloren.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.