Ads Top

Helft Nederlanders heeft gehoorklachten door harde muziek

Op een gemiddeld festival loop je al binnen een kwartier risico op blijvende gehoorschade. Niet zo gek dus dat een piep of ruis in de oren na het evenement veel festival- en concertbezoekers niet vreemd is. Afgelopen festivalseizoen liet Alpine onderzoek uitvoeren onder 3.200 Nederlanders van 18 jaar en ouder. Maar liefst de helft van de ondervraagden gaf aan langdurig of tijdelijk last van het gehoor te hebben gehad door harde muziek. In de leeftijdscategorie 25-34 jaar is dat zelfs 64 procent. Toch geeft 68 procent van de mensen met die problemen aan niets aan gehoorbescherming te doen.

Hoewel praktisch alle ondervraagden aangaven zich bewust te zijn van de gevaren van harde muziek voor het gehoor, nam maar 24 procent daadwerkelijk maatregelen. Volgens de Nationale Hoorstichting1 en diverse onderzoeken zijn oordoppen de beste vorm van bescherming2. Bij navraag blijkt dat slechts 16 procent van de ondervraagden wel eens oordoppen draagt.

KNO-arts Jan van der Borden van het BovenIJ Ziekenhuis Amsterdam, noemt de resultaten van het onderzoek schokkend: “16 procent is heel erg weinig. Het is ontzettend moeilijk om gehoorschade op de kaart te krijgen. Ook uit deze cijfers blijkt weer dat het nog lang niet voldoende wordt opgepakt.” De voornaamste reden dat mensen niets aan gehoorbescherming doen terwijl zij zich wel bewust zijn van de risico’s is volgens Van der Borden dat de schade niet direct gemerkt wordt. “Je wordt pas gewaarschuwd als het te laat is. Als je na twintig of dertig jaar veel eerder slechthorend bent dan hoort.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.