Ads Top

NPO stopt met AM

Per 1 september 2015 stopt de NPO met de distributie van Radio 5 via de AM. Vanaf dat moment heeft de Nederlandse Publieke Omroep geen zenders meer op de AM. Aanleiding voor de afschakeling zijn de bezuinigingen. Luisteraars van Radio 5 kunnen het radiostation beluisteren via de kabel, internet, mobiele telefoon, satelliet en Digital Radio+.

Met de afschakeling van de middengolf kan 1,2 miljoen euro worden bespaard. Uitzenden via de AM is door het energieverbruik duur. Bovendien zorgt stopzetting voor mindere belasting van het milieu. Deze distributievorm is relatief milieubelastend door het grote energieverbruik. Op jaarbasis kan drie miljoen kWh energieverbruik bespaard worden. De huidige zendinstallaties voor de middengolf zijn verouderd. Continuering van de AM had omvangrijke investeringen gevraagd. De NPO kiest ervoor in moderne en milieuvriendelijker alternatieven te investeren zoals Digital Radio+. De alternatieven voor AM beluisteren, zeker Digital Radio+, bieden een hogere luisterkwaliteit dan de AM.

De NPO zal met een campagne de huidige AM-luisteraars van Radio 5 informeren over de afschakeling per 1 september 2015 en wijzen op de alternatieven.

Met de stopzetting van de AM volgt de NPO de Europese trend. Steeds meer omroepen schakelen de AM af. In Zwitserland, België, Noorwegen en Zweden bestaat de AM vrijwel niet meer. Ook Duitsland werkt aan afschakelen van de AM. In Groot-Brittannië wordt de AM alleen gebruikt voor lokale uitzendingen van de BBC.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.