Ads Top

Doorzoeken en analyseren van digitale muziekcollecties

Een mobiele telefoon die een liedje op de radio herkent, en een computer die luistergedrag analyseert en nieuwe muziek aanbeveelt. Het zijn twee voorbeelden van muziektechnologieën, het onderwerp dat centraal staat tijdens de conferentie van de “International Society for Music Information Retrieval”. Van 9 t/m 13 augustus wisselen wetenschappers uit de hele wereld in Utrecht de laatste bevindingen uit op dit vakgebied. De organisatie van de conferentie is dit jaar in handen van de Universiteit Utrecht.
De hoeveelheid digitale muziek is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Ook op het internet zijn tegenwoordig grote muziekcollecties beschikbaar. “Hoewel het zoeken in deze grote databases steeds ingewikkelder wordt, bieden de collecties ook nieuwe mogelijkheden voor zowel wetenschap als industrie”, aldus Frans Wiering, informaticus aan de Universiteit Utrecht en een van de organisatoren van de conferentie.
Wetenschappers binnen het vakgebied Music Information Retrieval onderzoeken alle aspecten van creëren, beheren, distribueren, doorzoeken, analyseren en beleven van digitale muziekcollecties. Een aantal ontwikkelde technieken heeft al een toepassing gevonden als internetdienst of in consumentenelektronica. Zo zijn er bijvoorbeeld online muziekprogramma’s die de muzieksmaak van de luisteraar analyseren en aan de hand hiervan nieuwe muziek aanbevelen. Ook zijn er applicaties voor de mobiele telefoon die door te luisteren naar een stuk muziek de naam en artiest kunnen achterhalen. Diverse computerprogramma’s zetten automatisch muziek op schrift en vergelijken muziekuitvoeringen met elkaar.
Deze 11e editie van het congres trekt internationale wetenschappers die vanuit diverse disciplines naar Music Information Retrieval kijken. Behalve benadering vanuit de informatica en musicologie, komen bijvoorbeeld ook de psychologie en elektrotechniek aan bod. Dit jaar is er in het bijzonder aandacht voor onderzoek naar de manier waarop de hersenen muziek verwerken. Hoofdspreker is prof. Carol L. Krumhansl, die baanbrekend onderzoek heeft verricht naar de perceptie van muzikale harmonie aan de Cornell University (VS).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.