Ads Top

Schending arbeidsrechten bij productie Mp3 spelers


Een nieuwe studie van onderzoekers van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), Finnwatch en SACOM waarschuwt dat arbeidsrechten massaal worden geschonden in Chinese fabrieken die onderdelen voor spelcomputers en Mp3-spelers produceren. De auteurs van het rapport doen een beroep op elektronicabedrijven om verantwoordelijkheid te nemen voor de omstandigheden waaronder consumentenelektronica worden geproduceerd.
Volgens het rapport hebben Chinese arbeiders in de elektronica-industrie te maken met lage lonen, lange werktijden en ongezonde arbeidsomstandigheden. Volgens het rapport hebben de meeste grote elektronicabedrijven gedragscodes waarin staat dat arbeids- en mensenrechten van werknemers worden gegarandeerd, maar uit de studie bleken een aantal schendingen.
"Terwijl de spelcomputers nog steeds de winkels uitvliegen worden arbeiders onderbetaald, gediscrimineerd en gedwongen extreem lange dagen te werken onder ongezonde omstandigheden", zegt Esther de Haan, senior onderzoeker bij SOMO. Onderzoekers schatten dat meer dan de helft van alle Mp3-spelers ter wereld wordt geproduceerd in China.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.